Leksikon

Zahvaljujemo svima koji su se potrudili i pomogli u kreiranju leksikona COO Zagreb (suradnicima oftalmolozima, optometristima i optičarima), a koji će vjerujemo pomoći u lakšem razumijevanju prednosti i mana naših očiju. Zato učimo zajedno!

A B C D F G H I J K M N O P R S Š T Z

A

Aberacija

nejasna slika – nastaje radi fizikalnog defekta u oku ili leći. Zrake koje paralelno dolaze sa optičkom osi i sijeku se ispred ili iza žarišta, a ne u centru – takva greška odstupanja od savršenstva naziva se aberacija.

Adaptacija

ili prilagodba oka. Pri prijelazu iz slabo u jako osvjetljen prostor i obrnuto jedno vrijeme ništa ne vidimo. Ovo vrijeme se naziva adaptacija (prilagodba) oka.
Kod adaptacije oka, prebacuje se funkcija detekcije svjetlosti sa čunjića na štapiće i obrnuto. Adaptacija na tamu – sposobnost oka da nakon nekog vremena boravka u tami zamijeti minimalne količine svjetla. Brzina potpune adaptacije na tamu ovisi o količini svjetla kojem je oko bilo izloženo prije nego je došlo u tamu. Adaptacija na svjetlo – nastaje izlaganjem oka sjaju svjetlosti nakon adaptacije na tamu. U tom trenutku znatno je smanjena mrežnična osjetljivost i vrijeme prilagodbe je oko 1. minute.

Afakija

stanje oka, gdje je leća izvađena zbog mrene ili nekog drugog razloga. Korekciju možemo vršiti na više načina i to: meke kontaktne leće za stalno nošenje, tvrde i meke kontaktne leće, dioptrijske naočale.

Akomodacija

je sposobnost oka da fokusira predmete na različitim daljinama. Kod gledanja na daljinu, leća je opuštena i ima najmanju dioptrijsku jakost, a kod gledanja na blizinu, leća se ispupči i ima najveću dioptrijsku jakost, što nam omogućuje da jasno vidimo i bliske predmete. Tijekom godina života, moć akomodacije slabi (gubi se elastičnost leće), te je otežano gledanje na blizinu (presbyopia).

Anatomija oka

Anatomija oka

Asferična leća

naočalna ili kontaktna leća kojom možemo reducirati sfernu aberaciju i istovremeno i debljinu leće – geometrija plohe leće odstupa od fiksnog radujusa.

Astigmatizam

Astigmatizam je stanje kojemu je svojstvena nejednaka refrakcija svjetlosnih zraka u različitim meridijanima. Radi lakše klasifikacije, pretpostavlja se da astigmatsko oko ima dva glavna meridijana koja stoje pod pravim kutom jedan na drugog.

Postoji nekoliko tipova astigmatizma – Jednostavni hiperopski astigmatizam (jedan glavni meridijan je emetropan, a drugi je hiperopan), Jednostavni miopski astigmatizam (jedan glavni meridijan je emetropan, a drugi je miopan), Složeni hiperopski astigmatizam (oba glavna meridijana su hiperopna, ali nejednako), Složeni miopski astigmatizam (oba glavna meridijana su miopska, ali nejednako) i Mješoviti astigmatizam (jedan glavni meridijan je hiperopan a drugi miopan).

VRH STRANICE

B

Bifokalne leće

Bifokalne ili dvo – žarišne leće, koriste se za korekciju dviju udaljenosti i to daljine i blizine. Prednost im je što ne morate imati dvoje naočala (za daljinu i blizinu), ali im je nedostatak kod gledanja nagli skok sa daljine na blizinu i vidljivi prijelaz. Ujedno imamo i nejasnoću predmeta koji se nalaze na srednjoj udaljenosti. Danas se koriste dosta rijetko i za posebnu namjenu, a sve više ih zamjenjuju višejakosne leće – progresivne..

Binokularni vid

Vanjski očni mišići zaslužni su za motoriku (pokretanje) oka. Ima ih 6 i dijele se na 4 mišića rektusa i dva mišića oblikvusa. Mišići rektusa pokreću oko u smjerovima lijevo-desno i gore-dolje, a mišići oblikvusa zaduženi su za rotaciju oka oko optičke osi. Očni mišići omogućuju binokularan vid, a omogućen je paralelnim položajem očiju (ortoforija). U kombinaciji s mrežnicom, objekti raspoređeni u prostoru nastaju kao dvoslike a mozak ih pretvara u jednu sliku – tako dobivamo fenomen stereovida ili dubinskog vida. Zbog pareze ili paralize optičkih mišića ili nesklada u djelovanju, nastaje pogreška koju nazivamo strabizam (škiljenje, razrokost). Strabizam se korigira se nošenjem dioptrijskih naočala (okluzijom) ili operacijom.

Bjeloočnica

se sastoji od žilavih vlakanaca te prekriva oko 85% ukupnog oplošja oka. Bijelo – plavkaste je boje, ne sadrži krvne žile i živce, ali je mnoge žile i živci probadaju. Bjeloočnica je najdeblja i najžilavija očna ovojnica koja služi za zaštitu unutrašnjosti oka od raznih negativnih mehaničkih utjecaja.

VRH STRANICE

C

Cilindar

Cilindar je vrsta naočalnih leća koje se koriste u ispravljanju astigmatizma. Kako je astigmatizam dioptrija samo po jednom meridijanu (bilo u plusu ili minusu) tu dioptriju je potrebno ispravljati samo po tom meridijanu.

VRH STRANICE

D

Dioptrijske naočale

Dioptrijske naočale su pomagala koja su načinjena od naočalnih leća ugrađenih u okvire. Koristimo ih za korekciju refrakcijskih pogrešaka oka poput kratkovidnosti, dalekovidnosti, astigmatizma te strabizma.

Dekorativne kontaktne leće (kontaktne leće u boji)

Kontaktna leća kojoj je namjena promijeniti prirodnu boju šarenice.

Dobna dalekovidnost / Presbiopija

Presbiopija ili dobna dalekovidnost nastaje iza 40. godine života. Zbog smanjene elastičnosti očne leće, oko ne može dovoljno akomodirati kako bi oštro vidio na blizinu. Prvi simptom je odmicanje predmeta s kojim radimo na blizinu.

VRH STRANICE

F

Fotoosjetljive naočalne leće

Naočalna leća sačinjena od materijala koji ovisno od količine UV svjetla kojoj je izložena mijenja zatamnjenost tako da za jače izloženosti UV svjetlu leća zatamni, a u tamnijim uvjetima leća je svjetlija.

Formstabilne plinopropusne kontaktne leće / polutvrde kontaktne leće

Tip kontaktnih leća izrađen od plinopropusnih polimera. Izrađuju se individualno prema obliku rožnice nosioca. Odlikuje ih superiorna optička kvaliteta te manji rizik od infekcija i alergija.

VRH STRANICE

G

Glaukom

Glaukom je skupina bolesti vidnog živca koja dovodi do degeneracije i odumiranja očnog živca. Očni živac prenosi sve informacije o slikama koje ulaze u naše oko, i njegovo oštećenje vodi ka potpunom gubitku vida. Najčešći uzrok je povišeni očni tlak.

VRH STRANICE

H

Hidrogel kontaktna leća

Od ovog materijala su uglavnom izrađeni stariji modeli kontaktnih leća. Hidrogel ima sposobnost privući i vezati na sebe vodu. Takve leće imaju vrlo dobru površinsku vlažnost. Suze se ravnomjerno rasprostiru i stvaraju osjećaj vlažne i udobne kontaktne leće. U usporedbi sa silikon-hidrogelom propusnost kisika je vrlo niska.

VRH STRANICE

I

Intraokularnna leća / IOL

Intraokularna leća (IOL) je umjetna leća koja se implantira u oko. Najčešće se koristi kao zamjena za zamućenu očnu leću (operacija mrene) ili bistru leću (refrakcijska kirurgija).

VRH STRANICE

J

Ječmenac

Ječmenac je upala vjeđa koja se razvija nakon infekcije žlijezde lojnice. Popraćen je jakim crvenilom vjeđe, otokom, bolnim prištićem i osjećajem grebanja.

Jednodnevne – jednokratne kontaktne leće

Jednodnevne kontaktne leće koriste se za svakodnevnu izmjenu. Dnevne leće su najjednostavniji i najzdraviji način korištenja kontaktnih leća. Jednodnevne leće ne zahtijevaju nikakvu dodatnu njegu. Ne trebaju tekućine za čišćenje i održavanje, kao što je slučaj s ostalim tipovima kontaktnih leća.

VRH STRANICE

K

Katarakta / Sive mrena

Očna mrena ili kararakta je bolest oka koja uzrokuje zamućenje očne leće. Najčešće nastaje kao posljedica starenja, no također može nastati u bilo kojoj dobi kao posljedica šećerne bolesti, traume, uzimanja određenih lijekova, zračenja ili može biti nasljedna.

Keratometrija

Keratometrija je metoda mjerenja veličine i oblika rožnice pomoču optičkog instrumenta – keratometra.

Keratitis

Keratitis je upala rožnice oka. Uzroci mogu biti razni, neinfektivni i infektivni. Najčešći uzroci su sindrom suhog oka, UV zračenje kod varenja, razne bolesti živaca, virusi, bakterije, gljive i amebe.

Keratokonus

Keratokonus degenerativno je oboljenje oka kod kojeg se u rožnici događaju strukturne promjene koje uzrokuju stanjenje rožnice i postupnu promjenu njene zakrivljenosti u konusan oblik.

Kontaktna leća

Kontaktna leća je medicinski proizvod izrađen iz plastičnog materijala koja se stavlja na površinu rožnice, iznad šarenice a namjenjena je ispravljanju vidnih grešaka poput kratkovidnosti, dalekovidnosti, astigmatizma i presbiopije.

Kratkovidnost / Miopija

Kratkovidnost ili miopija je pogreška oka kod koje se zrake svijetlosti lome unutar oka ispred mrežnice. Kratkovidne osobe vide jasno na blizinu, dok udaljene predmete vide mutnije što su udaljeniji.

VRH STRANICE

M

Monofokalne leće

Monofokalne leće su leće sa samo jednim žarištem i koristimo ih za korekciju jedne udaljenosti.

Meke kontaktne leće

Meke kontaktne leće su leće napravljene od mekog, tankog I fleksibilnog materijala nalik gelu. Namjenjene su za svakodnevno nošenje.

Mioza

Suženje zjenice. Događa se kod izlaganja jačem svjetlu, a može se izazvati djelovanjem nekih lijekova i opojnih droga.

Monokl

Jedna načalna leća koja se koisti tako da se učvrsti u očnu jabučicu pridržavajući je obrazom s donje i obrvom s gornje strane.

Monovizija

Metoda koja se izvodi kontaktnim lećama ili refraktivnom kirurgijom na način da jedno oko korigiramo da vidi daleko na drugo oko korigirmo da vidi na blizu.

Mrežnica / Retina

Mrežnica je unutarnja ovojnica oka koja je smještena na stražnjem dijelu očne jabučice i njezin je najvažniji dio. Sadrži štapiće i čunjiće koji pomažu u osjetu svjetla i raspoznavanju boja te vidne stanice.

VRH STRANICE

N

Naočale za čitanje

Naočale sa korekcijskim lećama za blizinu kojima se koriste presbiopi.

Naočalne leće visokog indeksa -1.6, 1.67, 1.74, 1.8, 1.9

Naočalne leće napravljene od sirovine koja jače lomi svjetlost od standardne sirovine. Takva leća je tanja, lakša i ravnija od standardne.

VRH STRANICE

O

Optotipi

Tablica s crnim simbolima na bijeloj podlozi koja se nalazi na određenoj udaljenosti od ispitanika a služi za određivanje oštrine vida.

Oštrina vida / vizus

Vidna oštrina ili vizus (VO, visus oculi) je kvantitativna mjera vidne funkcije. Ispituje se tablicama sa crnim simbolima (optotipima) na bijeloj podlozi koje se nalaze na standardnoj udaljenosti od klijenta. Vidna oštrina označava najbolju moguću vidnu funkciju sa ili bez korekcije naočalama ili kontaktnim lećama.

Oftalmolog

Doktor medicine specijaliziran za medicinsku, optičku i kiruršku skrb o oku.

Optometrist

Stručna osoba koja se profesionalno bavi refrakcijskim pogreškama oka i pripasivanjem kontaktnih leća.

Optičar

Stručna osoba koja na temelju refrakcijskog nalaza savjetuje i prodaje okvire, naočalne leće i kontaktne leće.

VRH STRANICE

P

Progresivne leće

Progresivne leće su leće sa više žarišta i koristimo ih za više udaljenosti, odnosno za sve udaljenosti.

Pahimetrija

Pahimetrija je metoda mjerenja debljine rožnice.

Periferni vid

Periferni vid je sposobnost opažanja objekata van direktne linije gledanja.

Perimetrija

Perimetrija je metoda kojom mjerimo vidno polje, odnosno ispitujemo granice vidnog polja i postojanje ispada u njemu.

Polarizirana naočalna leća

Polarizirana naočalna leća je leća koja sadrži specijalni filter koji zaustavlja sunčeve zrake koje se reflektiraju od površina.

Polikarbonatna naočalna leća

Polikarbonat najlakši je materijal za izradu naočalnih leća indeksa loma 1,59. Leća je tanja, lakša i otpornija na udarce.

VRH STRANICE

R

Razmak zjenica / pupilarna distanca (PD)

Razmak zjenica ili PD je udaljenost među zjenicama izražena u mm.

Refrakcija

Prilikom prolaska zrake svjetlosti iz jednog u drugi optički medij ona se lomi. U optometriji je refrakcija postupak utvrđivanja optičkog stanja oka te načina kojim se korigira.

Refraktometar

Refraktometar je uređaj kojim mjerimo objektine refrakcijske vrijednosti oka.

VRH STRANICE

S

Slabovidnost / Ambliopija

Slabovidnost ili ambliopija je smanjena vidna oštrina uslijed organskih ili optičkih uzroka. Često kod takvog satanja na pomažu naočale ili kontaktne leće kao korekcija pa se klijentima propisuju pomagala poput lupa, teleskopskih naočala, itd.

Stereovid

Stereovid je sposobnost mozga da dvije različite slike koje dolaze iz oba oka spoji u jednu sliku, s osjećajem dubine i treće dimenzije.

Silikon Hidogel

Silikon hidrogel je materijal mekih kontaktnih leća koji ima najveću propusnost kisika. Zbog svoje propusnosti kisika smatra se najzdravijim materijalom na tržištu.

Skijaskopija

Skijaskopija je metoda objektivne refrakcije gdje se skijaskopom osvijetljava zjenicu i analizirajući dobivene odraze svjetla sa retine određuje potrebna dioptrijska jakost naočalne leće.

Strabizam / Škiljenje

Strabizam ili škiljenje označava grešku položaja očiju koje su normalno paralelne.

VRH STRANICE

Š

Šarenica / Iris

Šarenica ili iris prednji je dio srednje očne ovojnice oka. Sadrži pigment kojim se određuje boja oka i spriječava ulazak prevelikih količina svjetla u oko.

VRH STRANICE

T

Tonometrija

Tonometrija je metoda kojom se vrši mjerenje intraokularnog očnog tlaka.

Torična kontaktna leća

Torična kontaktna leća je tip leće gdje postoje dvije različite jakosti u dva suprotna meridijana radi korekcije astigmatizma.

Tvrdi sloj

Prozirni, žilavi nanos koji se nanosi na naočalnu leću kako bi spriječio manja oštečenja na leći.

VRH STRANICE

Z

Zjenica / Pupila

Zjenica ili pupila je centralni otvor na šarenici koji služi za propuštanje svijetla u oko.

Zaštitne naočale

Zaštitne naočale su naočale napravljene od izdržljivog materijala a cijl im je žaštititi oko od mogućih oštečenja.

VRH STRANICE

3 O d.o.o.
Centar očne optike

Čazmanska br. 6
10000 Zagreb

Tel: 01 611 3 116
Mail: info@coo.hr

OIB – 54284920327
MBS – 080768410

Poslovna banka
Zagrebačka banka d.d. UniCredit Group
PBZ d.d. Intesa SanPaolo

Gradski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo MTU
Klasa: UP/I 330-04/11-004/1106  Ur.broj: 251-09-05/219-11-06

HALMED dozvola za rad na malo optičkim proizvodima i pomagalima
Klasa: UP/I-530-09/11-08/448  Ur.broj: 381-13-01/162-11-02

HALMED dozvola za prodaju kontaktnih leća i otopina, sredstava za njegu očiju i ovlašteno prodajno mjesto medicinskih proizvoda putem interneta
detalji o nositelju dozvole